Rimanian Entry Into European Union (EU) Effects

Romanian Entry Into EU Entry: Effects

Real Estate
Nine O’Clock (January 3, 2007) – click here

Fiscal Code brings European taxes
Nine O’Clock (January 3, 2007) – click here

La multi ani, 2007! Ne intilnim in Europa
Cotidianul (January 1, 2007)
Aderarea va aduce imediat o serie de modificari care ne vor afecta direct viata. Atit in tara, cit si in relatia cu statele Uniunii Europene. “Cotidianul” a scris in ultimele luni despre toate aceste schimbari si acum va prezentam o sinteza a celor mai relevante puncte in care vom resimti, in bine sau in rau, integrarea in UE inca din prima zi.
Liber la munca
Asigurare peste tot
Televiziune cu noi reguli

Anul scumpirilor
Proprietar in Europa
Agricultura cu restrictii
UE invata limba romana

Pasaport bancar european
Peste granita cu buletinul
Diplome recunoscute
Piata auto in 2007

Ce ne da bugetul comunitar
80 de euro pe hectar
Adio import-export

Liber la munca
De la 1 ianuarie, romanii vor putea sa lucreze liber in Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Cipru, Suedia si Finlanda, fara a mai avea nevoie de permise de munca. Spania a anuntat ca va impune un regim tranzitoriu pentru un prim an, in care se vor aplica regulile de pina acum pe piata muncii, dupa care se va lua o decizie pentru urmatorul an, ultimul in care ar putea preconiza limitarea miscarii fortei de munca. Un regim asemanator celui impus de Spania a ales si Irlanda. Romanii vor putea sa lucreze in Italia fara a avea nevoie de permise speciale in domenii cum ar fi constructiile, agri-cultura, serviciile hoteliere, turismul si asistenta sociala. Si in Franta cetatenii tarii noastre vor putea practica 61 de meserii din domeniile constructiilor si lucrarilor pu-blice, hotelier, agricol si industrial. O situatie asemanatoare este si in Ungaria, singurul stat est-european care ne-a limitat accesul la piata muncii, primind romani doar in domeniile care se confrun-ta cu o lipsa de lucratori: industria alimentara, industria usoara, constructii si sanatate. In urmatorii doi ani vor exista restrictii de acces la piata muncii in Grecia (dar numai in sectorul public), Olanda, Belgia si Danemarca. Austria, Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor aplica sistemul “2+3+2”, prevazut in Tratatul de ade-rare la UE: dupa perioada initiala de doi ani, in care romanii vor accede pe piata muncii ca si pina acum, pe baza de permise individuale de munca, situatia va fi reanalizata, urmind sa poata fi prelungita cu trei ani si apoi cu doi. Portugalia, Malta si Luxemburg nu au anuntat inca in ce conditii ii vor primi pe muncitorii romani.

Asigurare peste tot
De la 1 ianuarie, asigurarea de sanatate va fi valabila in toate statele UE. Pentru a beneficia de serviciile medicale atunci cind parasesc Romania, asiguratii romani trebuie sa solicite un card de la Casele de Asigurari de Sanatate, pentru care vor achita circa doi RON. De la aceeasi data, contributiile angajatorilor la sistemele de pensii vor fi luate in calcul la stabilirea vechimii in munca si a punctajelor. Astfel, inclusiv munca in strainatate se va traduce in pensie in Romania. Tot de la 1 ianuarie, cei care vor sa calatoreasca cu masina personala in UE nu vor mai achita asigurarea Carte Verde care este deja inclusa in valoarea politei RCA, dar vor trebui totusi sa nu-si uite acasa hirtia suplimentara pe care le-au dat-o societatile de asigurare atunci cind au platit polita RCA.

Televiziune cu noi reguli
Propunerea de revizuire a regulilor de publicitate pentru canalele de televiziune din Uniunea Europeana, sprijinita de Parlamentul European, modifica directiva “Televiziunea fara frontiere” din 1997. Din 2007, plasarea produselor publicitare (unul dintre cele mai controversate aspecte ale proiectului de directiva) este autorizata intr-un numar limitat de programe, si numai conform unor conditii stricte. Spoturile vor fi interzise „in timpul emisiunilor de stiri si de actualitati, in timpul programelor pentru copii, al documentarelor si al emisiunilor de consiliere“. Parlamentul a autorizat pauzele publicitare in filme si la fiecare 30 de minute. Spoturile nu trebuie sa aduca ofense bazate pe discriminare sexuala, dizabilitati, virsta sau orientare sexuala si „nici sa incalce demnitatea umana“.

Anul scumpirilor
Aderarea va impune, inca din prima zi, o scumpire a energiei electrice, a gazului si a benzinei cu plumb, din cauza cresterii accizelor, ca urmare a calendarului negociat cu UE. Astfel, la electricitatea livrata consumatorilor casnici acciza va creste cu 33%, pina la 0,52 euro pe MWh, iar la cea destinata consumatorilor industriali – cu aproape 37%, pina la 0,26 euro MWh. Acciza la benzina cu plumb va creste si ea cu 6,6%, pina la 547 de euro/tona, nivel care va ramine constant pina in 2010. De asemenea, acciza pentru gazele utilizate drept combustibil pentru incalzire va ajunge la 0,17 euro/gigajoule. Cel putin momentan, acciza la celelalte produse (benzina fara plumb, motorina, tigarile si alcoolul) nu va creste, majorarile fiind operate fie in 2008, fie mai tirziu, in cursul lui 2007.

Proprietar in Europa
De la 1 ianuarie 2007, romanii vor putea achizitiona proprietati imobiliare in strainatate fara restrictii. Unele state, precum Belgia, Germania, Franta, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Marea Britanie, nu impun restrictii strainilor. In restul statelor membre UE, la inceput s-a putut observa o politica de restrictionare, care in timp a fost schimbata, astfel incit cetatenii UE au dreptul de a achizitiona teren sau proprietati imobiliare ca si cum ar fi cetateni ai acelui stat. Conform Societatii de Avocati Voicu si Filipescu, in Italia si in Spania exista restrictii pentru achizitionarea de terenuri de catre straini in zonele de frontiera. In Spania, cetatenii UE sint exceptati de la aceste restrictii, in vreme ce in Italia proprietatea si folosirea pamintului in zonele de frontiera de catre cetatenii UE si alti straini trebuie autorizate de prefectul local al politiei.

Pe de alta parte, legislatia malteza prevede faptul ca orice cetatean strain care doreste sa achizitioneze o a doua rezidenta trebuie sa solicite obtinerea unui permis, care poate fi acordat numai daca acesta a locuit legal in Malta, pentru o perioada de cel putin cinci ani.

Agricultura cu restrictii
Aderarea va aduce in agricultura si in industria alimentara o serie de modificari, nu neaparat in bine. In primul rind, se va incerca eliminarea treptata a unor obiceiuri precum cel de Craciun de sacrificare in batatura a porcului. Animalele vor trebui crescute, dar si sacrificate in anumite conditii care sa nu le streseze. In plus, porcii, dar si pasarile romanesti, nu vor avea sanse de a intra pe piata europeana din cauza incapacitatii autoritatilor romane de a eradica anumite boli precum pesta porcina sau pseudopesta aviara. Nici industria de lactate nu va fi chiar pregatita pentru piata comuna, in primul rind din cauza inexis-tentei laptelui conform cerintelor europene decit in proportie de 15%. Aderarea va impune agentilor economici conditii greu de respectat, ceea ce va duce la falimentul multora dintre ei. Doar cei care au investit in retehnologizare vor putea rezista pe piata invadata de produsele occidentale. Si agricultorii vor trebui sa cultive pamintul numai dupa reguli stricte impuse de UE, daca vor sa primeasca subventii.

UE invata limba romana
Toate documentele Uniunii Europene vor fi traduse si in limba romana, care va deveni, de la 1 ianuarie, una dintre limbile oficiale ale UE. 40 de traducatori angajati vor lucra la transpunerea legislatiei in limba romana, alaturi de 50 de traducatori liber-profesionisti. 51 de translatori vor asigura interpretarea in limba romana la diversele intruniri din cadrul uniunii. Toti acesti functionari vor fi subordonati comisarului pentru multilingvism, Leonard Orban.

Pasaport bancar european
IncepInd din prima zi a anului, intra in vigoare normele europene care permit bancilor straine sa-si deschida sucursale in Romania mult simplificat din punct de vedere birocratic. Practic, din 2007 sistemul bancar romanesc intra intr-o competitie internationalizata, prin intermediul pasaportului bancar european orice banca va putea intra pe piata romaneasca printr-o simpla notificare, fara a avea nevoie de un capital minim de dotare. Cresterea concurentei din piata pe aceasta cale ar putea conduce la scaderi de dobinzi si la servicii bancare acum inexistente in oferta bancilor comerciale. Bancile comerciale straine se vor supune insa acelorasi restrictii impuse de BNR la creditarea persoanelor fizice.

Peste granita cu buletinul
Tot de la Inceputul anului urmator, romanii vor putea calatori in toate tarile UE doar pe baza cartii de identitate, fara a mai avea nevoie de pasaport. Singura exceptie o constituie Suedia, care nu a raspuns inca solicitarilor in acest sens transmise de Ministerul de Interne roman. Suedia a cerut initial ca pe cartea de identitate sa fie mentionata in mod expres cetatenia posesorului, dar in Romania doar cetatenii romani primesc astfel de carti de identitate.

Diplome recunoscute
O data cu integrarea, diplomele de studii obtinute in Romania vor fi recunoscute in intreaga Uniune Europea-na, inclusiv cele de arhitect, farmacist, veterinar, medic, asistent medic generalist si contabil. Medicii romani care au obtinut specializarea in una dintre cele peste 30 de discipline recunoscute in UE vor putea sa se angajeze in spitalele europene fara alte formalitati de echivalare a diplomelor. De asemenea, Parlamentul European a recunoscut ca reglementate pe teritoriul UE patru dintre meseriile liberale din Romania: avocatii, arhitectii, contabilii si lichidatorii (practicieni in insolventa) vor putea practica in Uniune. Statutul auditorilor financiari, al restauratorilor si al traducatorilor autorizati vor fi, de asemenea, recunos-cute in UE.

Piata auto in 2007
Cel mai important aspect la nivel de taxe este probabil cuprins in normele metodologice din Codul fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. In urma acestor reglementari, se va introduce taxa speciala de prima inmatriculare a unui autoturism nou sau rulat, din import sau produs in tara. Scopul acestei masuri a fost in principal unul protectionist pentru ca autoritatile din Romania au declarat ca vor sa tina in friu posibilele importuri masive de masini second-hand, asa cum s-a intimplat in Polonia, tara care a importat 1,3 milioane de masini rulate in primul an de aderare. Tot la nivel de taxe, masinile produse in afara Uniunii Europene vor beneficia de o reducere a taxelor vamale de la 30 la 10%. Un alt aspect il va viza evolutia celor doi producatori authotoni, in special in cazul Automobile Dacia, care devine tot mai mult nu numai un important jucator national, dar si unul regional. Analistii estimeaza pentru anul viitor un ritm de crestere a pietei auto romanesti de zece puncte procentuale, pastrind astfel nivelul prevazut si pentru 2006. In primele 11 luni, piata autoturismelor din import a urcat cu 33%, iar a celor de provenienta autohtona cu 4%.

Ce ne da bugetul comunitar
Romania va primi din partea UE, in perioada 2007-2013, aproape 20 de miliarde de euro, bani care reprezinta fonduri structurale si de coeziune, suma care nu include si agricultura. Bugetul de stat va trebui sa cofinanteze aceste fonduri cu alte 3,1 miliarde de euro. Cea mai mare parte din acesti bani va fi repartizata catre proiectele de infrastructura de transport (23,8%), de mediu (23,5%) si cele regionale (19,4%). Guvernul trebuie sa asigure finantarea obligatiilor asumate de Romania fata de UE care sint estimate la 7,5 miliarde de euro intre 2007 si 2013 si inseamna contributia la bugetul comunitar si cofinantarea fondurilor primite de la UE. Pentru a beneficia de fonduri europene, autoritatile publice si ONG-urile trebuie sa aiba o contributie proprie de 10-20% din costul total al proiectului. Aportul propriu al agentilor economici poate ajunge pina la 60%. Din costul total al proiectului, beneficiarul trebuie sa acopere si cheltuielile neeligibile. Cei care vor sa obtina fonduri europene trebuie sa completeze cererea de finantare si sa o transmita Autoritatii de Management. Autoritatile romane estimeaza ca deschiderea oficiala a procedurilor de accesare a fondurilor structurale ar putea avea loc in luna mai a anului viitor.

80 de euro pe hectar
Agricultorii romani vor beneficia dupa aderare si de subventii europene, pe linga cele nationale. In 2007, vor veni de la UE 440 de milioane de euro care vor ajunge la fermieri cel mai devreme in luna octombrie a anului viitor si vor fi impartiti astfel incit pentru fiecare hectar cultivat se vor plati 50 de euro. Aceasta daca agricultorii vor indeplini toate conditiile solicitate de UE. Daca lucreaza macar un hectar format din parcele de cel putin 0,3 hectare si figureaza in Registrul Fermelor, agricultorul poate depune o cerere pentru subventie. Dupa aderare, va fi modificat si sistemul de acordare a subventiilor nationale. Astfel, pentru principalele culturi (griu, secara, orz, orzoaica, ovaz, porumb, floarea-soarelui, rapita, mazare, fasole) vor fi acordati 30 de euro/hectar. Cei care vor planta sfecla de zahar, orez, hamei, tutun, in, cinepa sau soia vor primi 214 euro/hectar. Pentru o vaca de lapte, fermierul va primi 650 de lei noi, pentru o bivolita sau un tauras – 700 de lei.

Adio import-export
O data cu data aderarii se vor introduce noi operatiuni de TVA. Operatiunile de export facute de firmele din Romania catre statele membre se vor denumi livrari intracomunitare. Din acest moment, scutirile de TVA pentru livrarile intracomunitare obisnuite se acorda doar daca se face dovada ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru si numai daca beneficiarul scutirii a transmis la Finante un cod valid de TVA din statul membru de destinatie a marfurilor.

De cealalta parte, ce se numea pina acum import se va denumi achizitie intracomunitara. Aceasta reprezinta achizitia de bunuri expediate sau transportate din alt stat membru catre cumparatorul din Romania. Locul achizitiei intracomunitare este intotdeauna in statul membru in care se incheie transportul. Firma interna care va vinde un produs sau un serviciu unui client dintr-un stat membru va mentiona TVA doar pe factura, in cota de 19%, cumparatorul urmind sa plateasca efectiv TVA la cota prevazuta in statul respectiv.

Fiscal Code brings European taxes

The Fiscal Code, came into effect starting January 1, brings tax increase for big houses, local taxes exemption for certain companies and taxation of building transactions on total value, not on profit

The companies that make investments over EUR 500,000 might be exempted from paying the tax on building and land, owed to local councils, for a period up to five years. The revenues from interests obtained by foreign companies for the loans given to companies from Romania where they hold at least 25 per cent of the shares, for two years at least, will be taxed 10 per cent for three years after the accession, as Romania obtained from EU a derogation from European stipulations, which mention the non-taxation of revenues obtained from loans between parent companies and subsidiaries.

Increase in electricity, fuels, tobacco and alcohol excises

The prices for electricity, leaded petrol, crude oil and natural gas used as engine fuels go up with the increase of excises. The electricity excises are increased over 30 per cent, and in the case of the leaded petrol the tax will increase 6.6 per cent. Concerning the electricity used for commercial purposes, the excise increases from EUR 0.19/MWh to EUR 0.26/MWh, and the tax on electricity destined to non-commercial sectors goes up from EUR 0.39/MWh to EUR 0.52/MWh. For leaded petrol, the excises will be increased from EUR 523/ton to EUR 548/ton. All drinks producers will pay excises as of 2007, no matter if the drink is produced for commercial purpose or not, according to the new Fiscal Code. Cigarettes will have the same excises in the first half, namely EUR 16.28 for 1,000 pieces, a sum that will be added 29 per cent of the maximum selling price. Regarding the cigars, the excise will be maintained at EUR 34.5/1,000 pieces, but it will increase from July 1 to EUR 41.5.

Higher taxes on large homes and land

Homes that exceed 150 sq m will be levied taxes higher than until now, up 5 pc for each 50 sq m or a fraction of that surface. Private individuals will pay two kinds of tax quotas for real estate revenues, depending on the property value and the interval during which the property is held. Local councils are allowed to charge local taxes of up to 20 pc higher than those stipulated by the Tax Code. From January 1, 2007, all Romanians must insure their homes. The insurance premiums will range between EUR 10 and 20, and the insurance value will be of EUR 20,000 for homes in buildings made of reinforced concrete or metal or with exterior walls made up of bricks, and EUR 10,000 for constructions with exterior walls of wood, stone or any other materials that underwent no chemical or thermal treatment.

Higher taxes on vehicles, new matriculation tax

Local taxes on vehicles with an engine capacity of lower than 1.6 litres will be doubled, and the owners of more powerful vehicles will pay a tax of a minimum of RON 1,800. A new matriculation tax will also be charged. The special matriculation tax will not apply to lease agreements prior to January 1, 2007, which are due after that date.

Dividends and gains from hard currency transactions to be levied 16 pc tax

Stock owners will pay a tax of 16 pc on dividends cashed, a level to also be charged to gains from interest and hard currency sales and purchases. Earnings from stock exchange transactions will continue being taxed differently, 1 and 16 pc respectively, depending on how long the stock was held. The 1pc tax is applied to holdings older than one year, those kept for less than one year being charged a tax of 16 pc.

by Andreea Budica